hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2011 - Népligeti Bor- és Sajtkörút

Szeremley Huba Pincészete a badacsonyi borvidékről

  • Badacsonyi Kéknyelű
  • Rajnai Rizling

A badacsonyi borvidék

Ásatások leletei bizonyítják, hogy már 2000 évvel ezelőtt virágzó szőlőkultúra létezett Badacsony környékén, sőt, feltehetőleg már a kelták korában is voltak szőlőültetvények a vidéken. A hegy lábánál vezetett a rómaiak egyik híres hadiútja Aquincumba. A nagyobb szőlőtelepítések Probus császár nevéhez fűződnek. Ezekre az időkre emlékeztetnek a szüreti motívumokkal díszített római kori épületmaradványok, sírok, szobrok.
A honfoglaló magyarok már ismerték a szőlőt, a bort, és ennek megfelelően a szőlőtermő területeket valódi értékként kezelték. A XIII. században a borvidék jelentős része egyházi kézbe került. A XVIII-XIX. században a badacsonyi ürmös hírneve a tokaji aszúéval vetekedett.
A filoxéravész utáni rekonstrukció során a szőlőtermesztés technológiája e borvidéken is jelentősen megváltozott. Ekkor építették a várfalnak is beillő támfalakat az erózió megakadályozására.
A szürke csuhás szerzetesek egy francia eredetű fajta, a Pinot gris borát helyi különlegességgé emelték. Ennek köszönhetően ismerjük ma is e fajtát, Szürkebarát néven. Különleges évjáratokban a bogyói betöppednek, sőt, aszúsodhatnak is. Ekkor különleges, természetes csemegebor készülhet belőle. A másik e termőhelyről elhíresült fajta a Kéknyelű.
Éghajlata: szubmediterrán klíma, ritka késő tavaszi vagy kora őszi fagyok a Balaton víztükrének kiegyenlítő hatása miatt. A telek enyhék. A napfényes déli és délnyugati lejtők előnyös mikroklímát teremtenek a badacsonyi szőlőfajták számára.
Talaja: a lejtők talaja a magassági szintek szerint változatos: lösz, pannon homok, bazalttufa, pannonagyag.

Hegyközségei: Ábrahámhegy – Salföld, Badacsony, Badacsonytördemic – Lábdihegy, Balatonrendes, Balatonszepezd, Csobánc, Nemesgulács, Káptalantóti, Kisapáti, Kővágóörs, Raposka, Révfülöp, Szent György-hegy, Szigliget, Tapolca-Diszel

Szeremley Huba pincészete

Szeremley Huba, a magyar borászat 18 vezető pincészetét képviselő Pannon Bormíves Céh alapítója, tíz éve kezdte el a családi birtok újjáépítését és jelentős kibővítését. Mára a pincészet Badacsony és a balatoni régió legismertebb birtoka. Nemzetközi eredményei révén a világban is hazánk vezető pincészeteként ismert. Fő törekvése, hogy a hagyományos művelést a legmodernebb környezetbarát technológiákkal kiegészítve megőrizze a badacsonyi borra jellemző egyedülálló természetes harmóniát, melyben az érzékeinket gyönyörködtető borvidék minden szépségét megtaláljuk, hiszen a bor egyedi karakterét éppen a vulkanikus bazalt és a Balaton által meghatározott mikroklíma adja. A napfény itt háromszorosan érleli a szőlőt: nemcsak "felülről", hanem "alulról" is, ugyanis a tó tükre által visszavert fényben a levelek fonákja is napfényben fürdik; a fekete bazalt pedig éjszaka adja vissza a nap hevét és lágy tüzű, jellegzetesen vulkanikus badacsonyi karaktert ad a bornak.
A pincészet a Bordeaux-i Challenge International-on és a veronai Vinitaly borversenyen,  a strasburgi Riesling du monde világbajnokságon, a franciaországi Frontignanban rendezett Muscat du monde muskotály világversenyen , a Vinalies (Párizs), a Mondial (Brüsszel), a Grand Prix (Hamburgi Borszalon), IWSC (London) világversenyeken nagydíjakat, aranyérmeket, ért el, bizonyítva a pincészet nemzetközi mezőnyben elfoglalt helyét.
A Szeremley család ma 115 hektáros szőlőterületen gazdálkodik a Balaton-Felvidéki Nemzeti Park szívében.

......................................................................................................................

Badacsonyi Kéknyelű

Igazi hungaricum, csak Badacsonyban található a nővirágú Kéknyelű, mely évszázadok óta Badacsony híressége. A Tengri-dűlő – a Kisfaludy-ház közelében – Badacsony egyik legszebb déli fekvésű helyén kiváló termőterülete a Kéknyelű fajtának, amely a nevét a kékeslila levélnyélről kapta. A Kéknyelű késői érésű, nem nagy átlagtermésű fajta, a dűlő termése 2000 palack bor.
Borát a finom illat és elegáns savegyensúly jellemzi, tüzes, különleges minőségű száraz fehérbor. Magas mineralitásuk és szép savaik révén a badacsonyi kéknyelűek is különleges extrakt-édességgel, lágysággal rendelkeznek. A szép világos zöldes fehér színű, jó savú, telt, hosszú lecsengésű bor Badacsony géniuszának jó kifejezője. Badacsony épp’ jórészt Szeremley munkásságának köszönhetően született újjá, és ismét a legeredetibb és legfontosabb magyar borvulkánok közé emelkedett Somló és Tokaj mellett.

Gasztronómiai ajánlat

A Badacsonyi Kéknyelű elegáns savaival, fűszerességével kiválóan illik tartalmas, sáfránnyal, bazsalikommal fűszerezett levesekhez, salátákhoz, de malacsülthöz vagy kacsához is párosítható. Ajándékozásra igazi meglepetés lehet a saját szőlőből Szeremley Huba vincellér által készített badacsonyi kéknyelű.

......................................................................................................................

Rajnai Rizling

A fajta neve utal a származására, hiszen Németországból és Franciaországból a Rajna vidékéről terjedt el az egész világban. Könnyed de határozott savai harmonikusak, igazi minőségi száraz fehérbor bor.  A Badacsonyi Rajnai Rizlingnek koncentráltságával és nagyon intenzív minerális, ún. petrolton-os illatával a legnagyobbak közt van a helye. Ez az olajra emlékeztető, nagyon kellemes illat a rizling magas értékét jelzi, csak a legjobb rajnai, mosel-i és wachaui rizlingeknél érzékelhető.
A Váralja dűlő a szigligeti várrom alatt, gyönyörű környezetben, dél-nyugati fekvésével kiváló termőterülete a rajnai rizlingnek. A borszakírók szerint az itt palackozott mintegy 8000 palack az ország legkiválóbb Rajnai Rizlingje, ezért a Dominium Vini választékából nem hiányozhat.

Gasztronómiai ajánlat

Pezsgő helyett kiváló nyitó italnak, aperitifnek. Tartalmas levesekhez, töltött káposztához, hideg sültekhez ajánlható. Saláták és sajttálak mellé kiváló. Vendégségbe, ajándékozásra a szigligeti vár lábánál elterülő szőlőtábla terméséből Szeremley Huba vincellér által készített Badacsonyi Rajnai Rizling az egyik legkiválóbb ötlet.

......................................................................................................................

www.dominiumvini.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség