hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2011 - Népligeti Bor- és Sajtkörút

Gál Tibor Pincészete az egri borvidékről

  • Egri Pinot Noir

Az egri borvidék

A Bükk-hegység délnyugati dombvonulatain terül el az egri történelmi borvidék. Adottságai mind a vörösbor, mind a fehérbor készítésére alkalmassá teszik. Eger térsége a középkor folyamán eredetileg az ősi, felvidéki, fehérbort adó szőlőterületekhez tartozott. A török hódoltságtól a XIX. század végéig általánosságban a vörösbort adó szőlőfajták voltak az uralkodók, de a XIX. század közepétől egyre szaporodott a fehérbort termő szőlőkkel beültetett termőterület. Ez a tendencia a filoxéravészt követően a fehér szőlők uralkodóvá válását eredményezte.
Az egri szőlőhegyeken termelt szőlőfajtákról csak a XIX. század első feléből, 1828-ból maradt fenn feljegyzés. Tekintettel arra, hogy a filoxéravészig nem volt döntő hatású fajtaváltás az egri szőlőhegyeken, így ennek az iratnak a tartalma a XVIII. századra is érvényesnek tartható.
A XIX. század derekáról származó adatok szerint a sok fajta közül a lúdtalpú és a kerek levelű volt a legelterjedtebb.
Az egri bortermelő sajátosan személyes kapcsolatot érez önmaga és pincéje között. Büszke rá, és vendégei, barátai előtt nem is szégyenkezik, mert ott mindenkor rend és tisztaság van. Az asszonynép tevékenységének köre nem terjed ki a pincére, ők a háztartás rendjét tartják fenn, ideértve a család gazdálkodásának irányítását is. Találóan mondja az egri szólás: "Gazdáé a pince, asszonyé a pénz". A pince a férfinak nemcsak munkaterülete, hanem otthona is, ahova bármikor visszahúzódhat. Sok az olyan háztartás, ahol a pincekulcsot egyedül a gazda őrzi.
Éghajlata: száraz, későn induló vegetációval, a dél-nyugati fekvésű dombsorokon előnyös mikroklímával
Talaja: pannonagyag, márga, lösz, riolittufa és az ezeken kialakult barna erdőtalaj
Hegyközségei: Eger, Andornaktálya, Debrő, Demjén, Egerbakta, Egerszalók, Egerszólát, Kerecsend, Nagytálya-Maklár, Noszvaj, Novaj, Ostoros, Verpelét

A Gál Tibor Pincészet

Gál Tibor Pincészet működését 1993-ban kezdte meg, ekkor tért vissza Gál Tibor hosszú évek tapasztalataival Olaszországból Egerbe, ahol megalapította saját borászatát két külföldi tulajdonostárs bevonásával, hogy hozzájáruljon a borvidék újbóli felemelkedéséhez. A vállalkozás elsőként ismerte fel a borvidéken a terroir típusú borászkodás mibenlétét, jelentőségét és ennek alapján határozta meg technológiáját. A fő hangsúlyt az új stílusú egri bikavér megalkotása illetve a Pinot noir magyarországi megismertetése jelenti. A családi borászat jelenleg ifjú Gál Tibor szakmai irányítása alatt működik. Közös cél, a szőlészet, pincészet megőrzése, a szakmai és szellemi örökség ápolása, képviselete és folytatása. A munkatársak, család biztosítják a szakmai hátteret, hogy a Gál Tibor márkanévvel fémjelzett borok, melyek a világ számára már elismertté váltak ugyanolyan feltételekkel kerüljenek a fogyasztóhoz, mint azelőtt. A 37,6 hektár saját telepítésű Gál szőlőbirtok ültetvényei az egri borvidék évszázadok óta híres - a várost körülvevő - dűlőiben és fennsíkjain található.(Síkhegy, Nagy-Eged,Pajados, Grőber,, Áfrika, Tornyos. Fehérborok tekintetében a leányka, chardonnay, viognier, vörösborok esetén az egri bikavér alapját képező kékfrankos, cabernet franc, merlot, syrah és kadarka, valamint Pinot noir szőlőfajták játszanak meghatározó szerepet, mely utóbbi, pincészetünk zászlós bora. A borok föld alatti borospincében készülnek - mely ma már egy kifejlett 1 km hosszú pincerendszer -,  több mint 2500 hl erjesztő és közel 4000 hl fahordós tárolótérből áll. Az exkluzívan berendezett 80 férőhelyes, szakértelemmel üzemeltetett kóstoló pince egész évben számos borbarátot, szakmai csoportot vonz. A borkóstolás személyes élménye, a környezet varázslatos atmoszférája, a kollégák szakértelme egyedülálló élményt nyújt az ide látogatóknak.

......................................................................................................................

Az Egri Pinot Noir

„Magyarországon először Gál Tibor kezdett el komolyan foglalkozni vele, aki értő módon állt hozzá,” - mondja róla Rohály Gábor, a borszakma neves újságírója. Ő írja  a következőt is a 2004. év borainak értékelésekor Gál Tibornak, „Téged tekintünk a Pinot Noir készítésének nagymesterének, mondhatnánk pápájának. Aki ezzel a fajtával akar foglalkozni, annak tőled kell először tanulnia. A fajta meghonosításának érdekében Gál Tibor, egri birtokán 21,8 ha területet szánt a Pinot noirnak, a legkülönbözőbb dűlőkben. A kiemelkedő dűlőket jól ismerve, ennek tudatában végeztük el a telepítéseket. A legkiemelkedőbb dűlőnek a Pinot noir szempontjából a Síkhegy dűlőt tekintjük.
E területekre Tibor Franciaországból Burgundiából hozták a klónokat. Telepítésnél olyan klónokat választottak amelyek  már bizonyítottak Franciaországban és az Újvilágban egyaránt. Ezeket a klónokat külön dolgozzák fel, és értékelik.
A  kísérlet normál üzemi körülmények között folyik, hiszen az úgynevezett „fenológiai felmérés” is csak csupán rögzíti a vegetációs időszak alatt az egyes klónok közötti eltéréseket. Borászati értékelését az teszi lehetővé, hogy az egyes klónok elkülönítve kerülnek leszüretelésre, és így a feldolgozás alatt a külön tételenkénti kezelésük megoldott a pincében.

Gasztronómiai ajánlat

Egy egri Pinot Noir paprikával készült levesekhez, de más tartalmas levesekhez is ajánlható, és kiváló kísérő itala a marha, bárány és kacsasülteknek.  Igazi értékeit azonban különleges sajtok kóstolása mellett mutatja meg igazán.

......................................................................................................................

www.dominiumvini.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség