hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2011 - Népligeti Bor- és Sajtkörút

Tornai pincészet a somlói borvidékről

  • Somlói Juhfark

A somlói borvidék jellemzői

Hazánk legkisebb, de fehér borokban a legjobb minőséget adó borvidékeink egyike. Története az ókori időkig nyúlik vissza, valószínűleg a kelták és a rómaiak is foglalkoztak itt szőlőtermesztéssel. A virágkorát azonban a XVIII. században élte, amikor a somlói borok a Habsburg-ház és a főúri házak kedvelt nedűi voltak. Ebből a korból származik a „nászéjszakák bora” elnevezés is. A legenda szerint - Mária Terézia parancsára - az ifjú Habsburg főhercegeknek nászéjszakájukon egy pohár somlói bort kellett fogyasztaniuk férfiasságuk megőrzésére és a fiú utód nemzése érdekében. Borának hírneve már a mohácsi vész előtt szárnyra kelt, és a Somló várurai, a vásárhelyi apácák, valamint a Garaiak révén terjedt el igazán.
Bonfini leírja, hogy Mátyás visegrádi palotájában ünnepek alkalmával a függőkert közepén levő márvány kútból gyakran somlói bor folyt, melyet a hegy felső részénél töltöttek be a csővezetékbe. Nem véletlen, hogy a gazdagon fűszerezett nehéz húsok miatt az erős savairól ismert bor közkedveltté vált.
A korabeli orvosok hite a somlói gyógyerejében sok tekintetben reális tapasztalatokból táplálkozott, hiszen a furmint, a juhfark számos olyan alkotóelemet tartalmaz, amelyek fogyasztása, a szervezet egészségének fenntartása szempontjából hasznos. A régi tapasztalatok és a modern tudományos kutatások eredményeit összevetve joggal nevezhetjük gyógybornak, mert a somlói bor magas savtartalma elősegíti az emésztést, fokozza az étvágyat, javítja a szervezet nitrogén és zsírgazdálkodását. Nem véletlen, hogy Zichy, Erdődy földesurakon kívül a XVIII-XIX. században Vas, Veszprém, Zala, Győr megyék minden nagyobb birtokosának, püspökének, apátságának nagy szőlője, gazdag pincéje, kényelmes úri hajléka volt a hegyen.
Éghajlata: kiegyenlített, mérsékelt klíma. A Somló-hegy minden oldalán, beleértve az északit is, eredményesen lehet szőlőt művelni. A legértékesebb területek azonban a déli és dél-nyugati fekvésűek.  
Talaja: a lejtők talaja a magassági szintek szerint változatos: lösz, pannon homok, bazalttufa, de jelen van a vasas agyag-  és a fekete nyiroktalaj is.
Hegyközségei: Somlóvásárhely-Somlójenő, Nagyszőlős, Doba, Sághegy-Kissomlyó


A Tornai pincészet

 

A Tornai család 1946 óta gazdálkodik Somlón. Tevékenységük alapelve Somló több évszázados hagyományainak megjelenítése a piacra került borokban. Ez az elkötelezettség párosul a legkorszerűbb technológia nyújtotta előnyökkel és lehetőségekkel. A Tornai pincészethez jelenleg 52 hektár szőlőterület tartozik, ezek nagyrészt már megújított telepítések. Ültetvényeik a vulkánikus talajú Somló déli lejtőin, a legjobb adottságú övezetekben terülnek el, ezek a termőhely legnagyobb egybefüggő táblái.
Területeiket hagyományos és elismert somlói fajtákkal telepítették: Juhfark, Furmint, Hárslevelű, Olaszrizling.
A pincészet 6000 hl tárolókapacitással rendelkezik, amelyből 300 hl fahordó, a többi saválló fémtartály.
A pincészet invenciózus gondolkodását dicséri, hogy kezdeményezésükkel jött létre a Somló-hegy Alapítvány, a Somlói Bormester Találkozó, és tevőleges szereplői voltak az eredetvédelmi jogszabály kidolgozásának.
A pincészet számos nagy európai versenyen szerzett díjat, aranyérmet, elismerést: Vinitaly (Verona), Selections Mondiales des Vins (Montreal), Mindus Vini (Düsseldorf), Pannon Bormustra (Pannonhalma)
A pincészet tevékenységének másik vonulata a borturizmusban való részvétel. A társaság tulajdonát képező Hotel Somló a környék legszínvonalasabb szálláshelye. 

......................................................................................................................
 
Somlói Juhfark

A Somlói Juhfark a somlói borvidék igazi specialitása, a helyi szőlőtermelők érzelemvilágához kötődő fehérbor. Az ampelográfusok többsége magyar eredetű fajtának tartja, hiszen ez a fajta csak a Kárpát-medencében ismert. Legtöbbször tüzes, de harmonikus, kemény, de finom savösszetételű bor. A Grófi dűlő a hotel szomszédságában nagyszerű termőterülete a nászéjszakák borának. A gyökereit mélyen a bazaltba mélyesztő szőlőkből sajtolt nedűt ősidők óta afféle afrodiziákumnak tartják, mely nemcsak, hogy serkentőleg ható, egészséges ásványbor, de a közkeletű mítosz szerint fogyasztása elősegíti a fiú utódok nemzését. Ha így van, ha nem: a világos zöldesfehér, fanyar, magas savú, zárt, ásványos, tényleg férfias karakterű bor fogyasztása mindenképpen örömöt okoz, és tán még az is igaz, hogy vérnevelő, emésztési bántalmakra is jótékonyan ható panacea. A dűlőről nyert 30000 palack illatban, tartalomban gazdag száraz fehérbor a pincészet egyik büszkesége, így a Dominium Vini kínálatából sem hiányozhat. 

Gasztronómiai ajánlat

Kellemes esti vacsora nyitó itala, aperitifnek. Fűszeres levesekhez, szárnyas sülthez vagy hideg sültekhez ajánlható. Saláták és sajttálak mellé kiváló. Hagyományai miatt ajándékozásra, esküvőkre – kedvességből vagy felhívásként – egyaránt ajánlott.

......................................................................................................................

www.dominiumvini.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség