hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2011 - Népligeti Bor- és Sajtkörút

Fritz Pincészet a szekszárdi borvidékről

  • Szekszárdi Kékfrankos

 

A szekszárdi borvidék

A szekszárdi dombokon több mint kétezer éves hagyománya van a szőlőművelésnek és borkészítésnek. Régészeti leletek igazolják, hogy a kelták és rómaiak ezen a vidéken szőlőtermesztést folytattak. A honfoglalással fejedelmi szálláshellyé lett a borvidéket. Az Árpád-ház korából írásos dokumentumaink vannak a virágzó borkultúráról. A letelepülő magyarok a rácoktól lesték el a vörösbor készítés tudományát. A török időkben honosítják meg, és válik a vidék jellegzetes fajtájává a kadarka. A XVIII. század elejére a Habsburg birodalom legkeresettebb exportcikkei lettek a szekszárdi vörösborok.
A város szülötte, a költő Garay János nevezte először a szekszárdi vörösbort BIKAVÉR-nek!
Schubertet is szekszárdi bor ihlette a Pisztrángötös megkomponálására.
Liszt Ferenc szekszárdi vörösbort küldött a betegeskedő Pius pápának.
Ady Endre és Babits Mihály is sűrűn kortyolgatta e táj nemes borait.
1933-ban még az egyébként absztinens Móricz Zsigmondot is kísértésbe vitte, és jókedvre derítette a szekszárdi vörösbor.
Tájjellege: nagyobb részt Szekszárdtól délre Bátáig nyúló, tagolt dombvonulatokon terül el, de egy ága észak felé Zombáig húzódik. Az évezredes hagyomány nagyszerű pinceegyütteseket hozott létre, csak Szekszárdon 4800 pince található, de közeli Lányvár pincefaluja is igazi vendégcsalogató különlegesség.

Éghajlat: dunántúlias, kiegyenlített, mérsékelt klíma. A tavaszi és őszi fagyok ritkán károsítják az ültetvényeket. A nyarak melegek. A különböző völgyekben sajátos mikroklíma eredményezi, hogy az egyes dűlők termése kiemelkedő borok készítését teszi lehetővé.  

Talaja: Magyarország egyik legvastagabb lösztakarója a szekszárdi dombvidéken található, így a talaj és a mikroklíma kiváló termőhelyi adottságokat teremt.

Hegyközségei: Szekszárd, Decs, Zomba, Bátaszék, Báta
 
A Fritz Pincészet

Évszázados családi hagyományokra épül a mai Fritz Pincészet. Boraik – tradíciókat követve – a Szekszárd- Szőlőhegy sajátos mikroklímájú Aranydomb dűlő területén hagyományos, fahordós érleléssel készülnek. A Fritz Pincészet tipikus családi vállalkozás, 11 hektár szőlőterülettel és évi 50-60000 palack különleges minőségű borral. Maga a pince az ország egyik legszebb borbemutató helye, két csodálatosan megépített pincével, amelyből az egyik a kupola nemes ívével, a másik tökéletes arányaival és architektúrájával varázsolja el a látogatót. A családias hangulatú vendéglő és a panzió a borturizmus kedvelt célpontja. A névadó Fritz-család nagy innovációs érzékkel és kiváló szakmai felkészültséggel teremti meg a semmihez nem hasonlítható közeget, amely azonnal rabul ejti az idelátogatót.

......................................................................................................................

A Szekszárdi Kékfrankos

A Kékfrankos nem magyar eredetű, de igazi „magyarrá vált” szőlőfajta, szinte minden borvidékünkön előfordul. Talán nem túlzó a megállapítás, hogy a legszebb kékfrankosok a szekszárdi borvidékről kerülnek ki, ahol a talaj, a mikroklíma, a 2000 óra feletti napsütés mind kedvez a kékfrankosnak. Különösen szép kékfrankosok díszlenek a Fritz-pince tulajdonában lévő Aranydombon. Az Aranydomb dűlő – Sárközre néző – délkeleti fekvése, az északnyugatról védő dombgerinc nem csupán a szép környezet, hanem az egyik legkiválóbb termőhely a kékfrankos számára (6000 palack).  A pincészet Kékfrankosa szép, mély színű, tanninban  gazdag, fajtajelleges, könnyen felismerhető. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a kékfrankos különleges minőséggel hálálja meg a nagyszerű termőhelyet. Az Aranydomb dűlő Kékfrankos borát ezért választottuk a Dominium Vini Klub legjobb borai közé.

Gasztronómiai ajánlat

A szekszárdi kékfrankos robosztus testével pörköltek, vadételek, sertés- és marhasültek kísérője. Ajándékozásra, vacsoravendégségbe kiváló meglepetés a háziaknak.

......................................................................................................................

www.dominiumvini.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség