hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2011 - Népligeti Bor- és Sajtkörút

Szent Gaál Pincészet a szekszárdi borvidékről

  • Szekszárdi Cabernet Sauvignon
  • Szekszárdi Merlot
  • Szekszárdi Cabernet Franc

A szekszárdi borvidék

A szekszárdi dombokon több mint kétezer éves hagyománya van a szőlőművelésnek és borkészítésnek. Régészeti leletek igazolják, hogy a kelták és rómaiak ezen a vidéken szőlőtermesztést folytattak. A honfoglalással fejedelmi szálláshellyé lett a borvidéket. Az Árpád-ház korából írásos dokumentumaink vannak a virágzó borkultúráról. A letelepülő magyarok a rácoktól lesték el a vörösbor készítés tudományát. A török időkben honosítják meg, és válik a vidék jellegzetes fajtájává a kadarka. A XVIII. század elejére a Habsburg birodalom legkeresettebb exportcikkei lettek a szekszárdi vörösborok.
A város szülötte, a költő Garay János nevezte először a szekszárdi vörösbort BIKAVÉR-nek!
Schubertet is szekszárdi bor ihlette a Pisztrángötös megkomponálására.
Liszt Ferenc szekszárdi vörösbort küldött a betegeskedő Pius pápának.
Ady Endre és Babits Mihály is sűrűn kortyolgatta e táj nemes borait.
1933-ban még az egyébként absztinens Móricz Zsigmondot is kísértésbe vitte, és jókedvre derítette a szekszárdi vörösbor.
Tájjellemzői: nagyobb részt Szekszárdtól délre Bátáig nyúló, tagolt dombvonulatokon terül el, de egy ága észak felé Zombáig húzódik. Vörös borokban a legjobb minőséget adó borvidékeink egyike.
Éghajlata: dunántúlias, kiegyenlített, mérsékelt klíma. A tavaszi és őszi fagyok ritkán károsítják az ültetvényeket. A nyarak melegek. A különböző völgyekben sajátos mikroklíma eredményezi, hogy az egyes dűlők termése kiemelkedő borok készítését teszi lehetővé.
Talaja: Magyarország egyik legvastagabb lösztakarója a szekszárdi dombvidéken található, így a talaj és a mikroklíma kiváló termőhelyi adottságokat teremt.

Hegyközségei: Szekszárd, Decs, Zomba, Bátaszék, Báta
 
A Szent Gaál Pincészet

A Szent Gaál pincészet – a korábbi Aliscavin Rt. - 2003 közepe óta új tulajdonosok irányítása alatt áll. Új szakmai vezetéssel, új elképzelésekkel, egy alapjaiban megújított borászat lépett a piacra. Termelésüket az erős terméskorlátozás és új módszerek jellemzik, egyedi arculatú boraikkal jelenítik meg a pincészet megkülönböztethető stílusát. A Prémium kategória név alatt megjelenő sorozat tagjaihoz a szőlőt a legkiválóbb szekszárdi dűlőkben szüretelik. Csak a legjobb területek termése kerülhet be ebbe a válogatásba, a terhelés legfeljebb 1,2-1,5 kg/tőke. Magyar hordókat használnak, ám a borokat, hogy arcukat ne veszítsék el és ne csak a hordó karaktere domináljon bennük, csak kisebb részben teszik új hordókba. A sorozat minőségére jellemző, hogy a 2005-ös évben két tagját küldték el a bordeaux-i Challenge International du Vin borversenyre, és az egyiket arany, a másikat ezüst éremmel jutalmazták, ami Magyarországról a legjobb eredmény volt vörösbor kategóriában.
A pincészet a borturizmusban is jelentős szerepet tölt be, a Szentgál-Szőlőhegyen egy szépen berendezett kastélyépület áll a bort kedvelők rendelkezésére. A 7 szobás szállodában a vendégek nyugalmát 3,5 hektáros gyönyörű park, kültéri medence, mesterséges tó, szauna teszi még kellemesebbé. A gasztronómia kedvelői a kastély kertjében, található búbos kemencében, nyárson, grillen vagy bográcsban, a helyi termelők alapanyagaiból készült finomságokat fogyaszthatnak, remek borok táraságában.

......................................................................................................................

A Szekszárdi Cabernet Sauvignon

A világfajta Cabernet Sauvignon a dombvidék belső völgyeiben, a déli, dél-nyugati lejtőkön díszlik legszebben. A Cabernet Sauvignon nagyon szép savvakkal és harmonikus tanninnal hálálja meg a jó termőhelyet és a kiváló mikroklímát. A bor gazdag zamatú, telt, fűszeres, bársonyosan fanyar ízű, a fajtajelleg legszebb vonásai mutatkoznak meg a Szent Gaál pincészet Cabernet Sauvignonjában. A Faluhely-dűlő – Szekszárd gyönyörű belső völgyeinek egyike – védettségével, benapozottságával ennek a száraz vörösbornak a legjobb termőhelye (10000 palack). A Dominium Vini választékából nem hiányozhat ez a hatalmas potenciállal rendelkező bor.

Gasztronómiai ajánlat

A szekszárdi Cabernet Sauvignon testességével, telt és harmonikus ízvilágával a sertéshúsból és marhahúsból készült sültek és pörkölt típusú ételek kísérője, de a vadételek mellé is ajánlható. Ajándékként vagy vacsoravendégségbe ez a nagy potenciájú bor az esemény központja lehet.

......................................................................................................................

A Szekszárdi Merlot

A Merlot, mint világfajta igazi otthonra lelt a szekszárdi borvidéken. Ez a rendkívül finom zamatú, kellemes illatú, telt, harmonikus tüzes vörösbor nagyon nagy minőséget ad Szekszárdon. Ez a Merlot nem csak különlegesen testes nem nagy évjáratokban is, de rendelkezik egy gyógyfüves, erdei gyümölcsös jelleggel, amely igazán különlegessé teszi. Ezt a bort feltétlenül dekantálni kell még fiatalon is, mert csak ez után nyílik meg teljes szépségében. A Faluhely-dűlő – Szekszárd gyönyörű belső völgyeinek egyike – védettségével, benapozottságával ennek a száraz vörösbornak a legjobb termőhelye (max 10000 palack). Mivel a Merlot leginkább Szekszárdon díszlik, ezért a Dominium Vini szortimentjéből nem maradhatott ki.

Gasztronómiai ajánlat

A Szekszárdi Merlot nagy potenciáljával a nehezebb ételek kísérő itala, kiválóan illik meleg sonkához, pácolt liba-kacsa ételekhez, sertés- és marhasültekhez, steak-hez, sajtokhoz. Ajándékozásra hölgyeknek, a harmonikus, lágy borok kedvelőinek ajánljuk.

......................................................................................................................

A Szekszárdi Cabernet Franc

A világfajta Cabernet Franc a szekszárdi dombvidék meglepetés-bora. Gyönyörű színeket mutat fel a belső, napsütötte völgyekben. A Cabernet Franc bora szép, mély színű, tanninban  gazdag, fajtajelleges, könnyen felismerhető. Bársonyossága, fűszerezettsége, a fajtára jellemző intenzív illata bizonyítja, hogy a világfajták nagyszerű teljesítményt nyújtanak Szekszárdon. A Faluhely-dűlő – Szekszárd gyönyörű belső völgyeinek egyike – védettségével, benapozottságával ennek a száraz vörösbornak a legjobb termőhelye (14000 palack). 

Gasztronómiai ajánlat

A szekszárdi Cabernet Franc robosztus testével a vadételek, belsőségekkel készült ételek, báránysült és más sültek nagyszerű kísérője. Ünnepségekre, családi ünnepekre, vacsorameghívásokra igazi meglepetés-ajándék.

......................................................................................................................

www.dominiumvini.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség