hírek | bemutatkozás | kapcsolat | jelentkezettek | Kövess minket a Facebookon! english  deutsch  magyar
PROGRAMOK >
PÖRKÖLTEK TERE 2018 >
GYEREKBIRODALOM 2018 >
KÉZMŰVESEK 2018 >
OSZTÁLYTÁRSAK TALÁLKOZÓJA >
ARCHÍVUM >
SAJTÓSZOBA,
LETÖLTHETŐ ANYAGOK >
SZÁLLÁSAJÁNLÓ >
TÁMOGATÓK >
ESZKÖZÖK BÉRLÉSE >
TÁRSADALMI SZEREPVÁLLALÁS >
MEGKÖZELÍTHETŐSÉG >

Archívum 2011 - Népligeti Bor- és Sajtkörút

Wunderlich Pincészet a villányi borvidékről

  • Villányi Cabernet Sauvignon
  • Villányi Portugieser (Kékoportó)
  • Villányi Merlot

A villányi borvidék jellemzői

Talán ezen a tájon végeztek először szőlőtermesztést hazánk területén. Feltételezhetően a keltákig vezethető vissza. Egy feltárt római kori oltárkõ felirata az első írásos bizonyíték a táj szőlőműveléséről. A honfoglalás korában nemzetségi, később királyi birtok volt. A török uralom alatt Villány teljesen elpusztult, de a szőlőtermesztés nem szűnt meg, mert a környék szorgos lakói a szőlőket tovább művelték. Az elpusztult magyar faluba szláv, rác népességet telepítettek. Ők hozták magukkal a Kadarka fajtát, és a héjonerjesztéses vörösborkészítés technológiáját. A XVII században betelepülő németek hozták be a Kékoportót.
A falvak közelében pincesorok épültek kis présházakkal. Itt dolgozták fel és erjesztették a leszüretelt és szekéren odaszállított termést. A villányi bor egyre nagyobb hírnévre tett szert, jelentős export árúvá vált. A filoxéra itt is hatalmas pusztítást végzett. Az új ültetvényekre több világfajtát is betelepítettek, mint a Cabernet Sauvignon, vagy a Chardonnay. 
A rendszerváltás során a magyar borászat újjászületésében Villány úttörő szerepet játszott. 1987 óta  A szőlő és bor városa megtisztelő cím tulajdonos.
Hamvas Béla szerint a villányi az elegáns bor, a gavallérok és a dámák bora.
Tájjellege: a legdélebbi elhelyezkedésű borvidékünk, a Villányi-hegység déli és délnyugati lejtőin terül el.
Éghajlata: szubmediterrán jellegű, a napsütéses órák száma magas, meleg és száraz nyarak hosszú tenyészidővel, nagy aktív hőösszeg jellemzi a klímát.

Hegyközségei: Villány, Siklós, Nagytótfalu, Nagyharsány, Kisharsány, Hegyszentmárton
 
A Wunderlich Pincészet

A 2004 szüretére elkészült a Wunderlich Pincészet. Névadója – főborásza és tulajdonostársa - Wunderlich Alajos, akit mindenki csak Lojziként ismer. Az új létesítmény lehetőséget adott Wunderlich Alajosnak arra, hogy szakmai elképzelését megvalósítsa, és közben kedvére kísérletezgethessen is. A pince termelőkapacitása évi 250.000 palack, palackos érlelőkapacitása pedig 480.000 palack.
A Wunderlich Pincészet a XXI. század borászati csúcstechnológiáit ötvözi a tradíciókkal. A létesítmény építészetileg világszínvonalú otthona a benne rejlő boroknak.  Valamennyi ismert vörösbor erjesztési eljárás technológiai háttere biztosított : a toszkánai Ganimede, a német Taucher és a hagyományos francia fakádas erjesztők egyaránt hőmérséklet-irányítottak. 
A Wunderlich Bortrezor és Látványpince a borászat tőszomszédságában a bor iránt érdeklődő közönség számára méltó helyszínen és keretek között ad lehetőséget megismerkedni a Wunderlich borok születésének körülményeivel, és a kóstolás által szépségével, harmonikus voltával. 
A borász, Wunderlich Alajos olyan, mint a borai. A borok őszinte, jó szívvel készített, remek borok. Amit velük, általuk elért, az egyszerűen csodálatos.
Nomen est omen. A név pedig kötelez.

......................................................................................................................

A Villányi Cabernet Sauvignon

A Villányi Cabernet Sauvignonnak színe mély bordó, feketébe hajló szélekkel és maggal. A pohár falára vastagon, színesen tapad, nagy testű bor. Illatában fekete cseresznye, meggy, fekete áfonya, szeder, fekete bors, szegfűszeg és fekete csokoládé jelennek meg igen változatosan, nagy eleganciával. Struktúrája lágy, selymes, ugyanakkor tüzes. A meggy, a csokoládé és az alkohol finom konyakmeggyes ízzé egyesül, utóízében olasz pörkölésű kávé sejlik fel. Tanninjai érettek, egyensúlya biztos. Karakterében kimondottan férfias. A Jammertal-dűlőben - Villány kiemelkedő termőhelyén - a cabernet különleges minőségű bort ad, ezért nem hiányozhat a Dominium Vini választékából. 

Gasztronómiai ajánlat

Az ünnepi asztalra kerülő Villányi Cabernet Sauvignon „kísérőjeként” egy bátran borsozott marhabélszín a legalkalmasabb, vagy szarvasgerinc, erdők-mezők vad bogyóival, melyek pikánsságát kissé megszelídítjük. Egy ekkora bort az ételnek is meg kell tisztelnie, ezért a sülteknél a szakácsművészet remekeit illesszük hozzá. Egy teljesen érett, majdhogynem túlérett camembert sajt is megfelelő kísérője. Ajándékozásra hölgyeknek, vacsoravendégségbe vadételekhez kiválóan ajánlható ez a száraz, nagypotenciájú vörösbor.

......................................................................................................................

A Villányi Portugieser (Kékoportó)

A Kékoportó/Portugieser már nevében is érdekes szőlőfajta. Teljes, saját szépségét Villányban keressük s találjuk, mert a villányiaknak a Kékoportó a legkedvesebb gyermekük. Ez a melegszívű bor borbaráttá teszi azt is, aki egyébként nehezen ismerkedik. Őszinte nyíltsággal vezeti a kezdő kóstolót és egyre újabb meglepetésekkel jutalmazza azt, aki hű hozzá. A Kékoportó is ezerarcú fajta, mivel minden más kékszőlőnél korábban érik, csábít Márton-napi újbor készítésére. Színe klasszikus, ragyogó rubinvörös. Illata egyszerre gyümölcsös és fűszeres, alma és némi fahéj, gránátalma és egy csipetnyi szerecsendió, rózsabors. Felsejlik a meggy eleganciája, sőt, az ibolya bája is. Kóstolva száraz, megint csak a fajtára jellemzően finom, selymes savú, a termőtájhoz illően meleg karakterű, illata szerint gyümölcsös, fűszeres. A Jammertal-dűlőben - Villány kiemelkedő termőhelyén - a Villányi Kékoportó (15000 palack) nagy minőségű bort ad, ezért nem hiányozhat a Dominium Vini választékából. 

Gasztronómiai ajánlat

A villányiak kakaspörkölthöz, libához ajánlják – lásd a Márton napi hagyományokat -, de a hagyományos sváb stifolder kolbász, zsenge bárány bátran fűszerezve, borjúpaprikás, a vadak közül a kisebbek remek harmóniában vannak a Villányi Kékoportóval az ünnepi asztalon.

......................................................................................................................

A Villányi Merlot

A Villányi Merlot borának színe sötéten ragyogó rubin, mély bíbor szélekkel, az érettség szép jeleként. A pohár falán gazdag glicerint és halvány kontúrt hagy. Illata a vörös húsú, érett szilváé, a rumos meggyé, melyeket finom fahéj és elegáns vanília kísér. Szájban száraz, a fajtára oly jellemzően lágy, bársonyos, de tüzes is egyben. Telt, kerek, savai, tanninjai lesimultak. A Villányi Merlot 28 hónapig érik a kis fahordóban, és ez a főzött lekvárra emlékeztető gyönyörű gyümölcsízeket jelenít meg a borban. Kifinomult, hosszú utóíz jellemzi ezt a különleges minőségű bort. A Remete-dűlő – a villányi szoborpark felett – nagyszerű termőhely a merlot számára (3000 palack), így ez a harmonikus, lágy és gömbölyű vörösbor nem hiányozhat a Dominium Vini szortimentjéből.

Gasztronómiai ajánlat

Klasszikus társa a zsenge bárány, karamellizált fahéjas szilvával. Szépen emeli ki ízeit egy kívül ropogós, belül omlós kacsamell vagy  comb, vagy akár más szárnyas is. Steak-hez, sültekhez pikáns szósszal kiválóan illeszthető. A merlot hölgyek számára mindig nagyszerű ajándék, de ugyanígy vendégségbe a steak mellé a háziak kiváló meglepetése. 

......................................................................................................................

www.dominiumvini.hu

Megosztom ezt a cikket: Megosztás a Facebook-on | Megosztás a Twitter-en | Megosztás a MySpace-en
bejelentkezés
felhasználónév:
jelszó:
regisztráció
regisztráció
elfelejtett jelszó
aktivációs e-mail
újraküldés
program kereső
hírlevél feliratkozás
szállásfoglalás
Budapesti hotelek és panziók

oldaltérkép | jogi nyilatkozat
hírek | bemutatkozás | kapcsolat | programok | osztálytársak találkozója
archívum | sajtószoba | linkajánló | támogatók | megközelíthetőség